Sevärdheter

Palacio real

Palacio real heter det kungliga palatset, som är Madrids största byggnad och det största palatset i hela Västeuropa – en exceptionellt vacker byggnad. Konstruktionen av palatset påbörjades år 1737 och var ämnat åt Felipe V:s hov som bestod av mer än 3 000 hovmän. Inuti palatset idag finner man möbler, målningar, keramik och andra viktiga konstverk från storheter som Velázquez, Goya och Meng, allt öppet för allmän beskådan.

Plaza de Oriente

Plaza de Oriente är det torg som ligger på den östra sidan av det kungliga palatset. Planerna att konstruera detta magnifika torg fanns under många år högst upp på palatsets skapares önskelista innan de realiserades. Det var under Napoleon Bonapartes bror Kung Joseph den förstes regering, som möjligheten till slut kom. Idag är Plaza de Oriente en oas av lugn och fridfullhet med mycket grönska och vackra detaljer.

Puerta del Sol

Puerta del Sol är Madrids mest centrala torg, bara ett stenkast från Plaza Mayor. Detta var ursprungsplatsen för en av Madrids stadsportar, därav namnet. Under mitten av 1800-talet renoverades torget till utseendet det har idag. I närheten finns mängder av hotell och vandrarhem vilket gör det till en fantastisk utgångspunkt för besökare.

Plaza Mayor

Plaza Mayor är Madrids huvudtorg, beläget mitt i stadens hjärta. hotell i MadridDet är ett gigantiskt kullerstenstorg omgivet av pampiga byggnader. Stämningen är kosmopolitiskt romantisk här och trots de höga priserna på restaurangerna och barerna vid Plaza Mayor bör man åtminstone en gång under sin Madridvistelse unna sig ett glas vin eller en tapasmåltid under de vackra bågarna vid torgets kanter, för att i lagom dekadent storstadsanda betrakta förbipasserande.

Templo de Debod

Templo de Debod är en mycket fascinerande attraktion i Madrid – ett egyptiskt tempel tillägnat de egyptiska gudarna Isis och Amon. Man kan fråga sig vad det gör i Madrid, men svaret är enkelt, även om projektet inte lär ha varit det. Templo de Debod var en gåva från Egypten som tack till Spanien för att de hjälpte UNESCO att bevara de heliga byggnaderna vid Abu Simbel. Templo de Debod demonterades sten för sten från sin ursprungliga plats i Debod i Nildalen för att fraktas till Madrid via båt och tåg för återuppbyggnad. År 1972 öppnades sevärdheten upp för åskådare i Madrid.

Gran Vía

Gran Vía är Madrids mest kända gata. Den börjar vid Alcalátorget och slutar vid Plaza de España och däremellan finns allt man kan önska sig i form av butiker, banker, barer, bio, teatrar och varuhus m.m. Gran Vía är Madrids viktigaste kommersiella distrikt.