Museer

Museo del Prado

Museo del Prado är ett av fyra museer som ingår i Paseo del Arte, d.v.s. de viktigaste konstmuseerna i Madrid. Pradomuseet ryms i en gedigen 1700-talsbyggnad med pampiga pelare och detaljrik fasad. hotell i MadridDetta är ett av världens bästa konstmuseer, och hem åt många av Europas främsta konstnärers mest beundrade konstverk. Bland konstnärerna i Pradomuseets utställningar finns namn som Velázquez, Goya, Raphael och Bosh. Museo del Prado är enormt, och det är bra att på förhand bestämma sig för vilka konstverk man vill se vid varje besök, då det skulle ta alltför låg tid att försöka gå igenom hela på ett enda besök.

Museo Thyssen-Bornemisza

I en vackert rosamålad herrgård från 1806 ligger detta statliga konstmuseum som av världens kritikerelit anses rymma den bästa konstsamlingen i hela världen. Thyssenmuseet var privatägt fram till 1993 då det köptes av den spanska staten och ingår numera i Madrids Paseo del Arte. Här får man ta del av västvärldens konsthistoria från de mest primitiva, flamländska och italienska målarna ända fram till 1900-talets popkonst. Man kan njuta av konstverk av bl.a. Rembrandt, Van Gogh, Van Eyck, Picasso, Miró och Dalí.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia

Konstmuseet Reina Sofia är det tredje som är inkluderat i Madrids Paseo del Arte. Museibyggnaden var från början ett 1700-talssjukhus, men gjordes 1992 om till det världsberömda museum det är idag. Konstverken i Reina Sofia-museet består till största del av samtida konst från storheter som Miró, Dalí och Solana. Huvudattraktionen på detta museum går dock inte att ta miste på, nämligen Picassos kultmålning La Guernica. Här finns ett mycket intressant bibliotek, en trevlig butik och en restaurang som håller öppet till sent på kvällen.

Centro de la Obra Social La Caixa

Detta fascinerande museum brukar man förkorta CaixaForum. År 2003 blev CaixaForum Madrids Paseo del Artes fjärde medlem och bjuder på en hänförande fasad med en vertikal trädgård och spännande industriell design. Under en vistelse i Madrid är CaixaForum ett måste att besöka och rymmer en uppsjö av modern konst från 1980 och framåt. Här finns också en bokhandel, en restaurang och ett auditorium där allt från koncerter till konferenser hålls.

Bortom Paseo del Arte

Det finns mängder av museer i Madrid och de flesta av dem är väl värda ett besök; tyvärr hinner man inte besöka dem alla under en enda vistelse – Lazaro Galdianomuseet, Museo Naval, Casa Museo Lope de Vega, Museo Nacional de Artes Decorativos och Museo Nacional de Reproducciones Artísticas är alla mycket intressanta upplevelser.